Chciałam przełamać niedzielne obiady jakąś nowością. Zadzwoniłam do mojej siostry, a ona robiła właśnie pierogi kaukaskie (nie wiem skąd ta nazwa). Najważniejsze powiedziałam- mają być smaczne. Siostra zapewniła,że pyszne! Można pierogi polać sosem pieczarkowym. Ja miałam jeszcze ochotę na zupę i wypadło na barszcz czerwony. Wszystkim smakowało....a w to już kochani musicie uwierzyć na słowo;-)
Pozdrawiam Was cieplutko -babcia Ula.
Pierogi kaukaskie
Farsz:1 kg kapusty kiszonej,30 dkg pieczarek,cebula
Ciasto: 1 kg mąki,4 dkg drożdży,1 jajko,1 łyżka oleju,szczypta soli,woda ile przyjmie mąka.
Wykonanie:
Na patelnię olej. Smażyć z obu stron na brąz. Układać w dużym garnku. Polewać usmażone pierogi zalewą z 3 łyżki oleju i 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki wody. Do tego można zrobić sos pieczarkowy. Moja wersja była bez sosu.
wykrawałam duże krążki, ale można też małe....jak kto lubi
udały się ;-)))
p.s. pierogi niedzielne bo....nikt nie dzielił się, tylko zajadał ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz