Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 października 2019

Jogurtowy sernik ;-)


 Obłędny w smaku sernik jogurtowy :-) 
 


           Ostatnio prawdziwym hitem w naszym domu jest sernik jogurtowy. Nic dziwnego, bo jest prawdziwą delicją rozpływającą się błogo w ustach. 💃

Ciasto jest proste w wykonaniu i jeszcze szybciej się go zjada.
 
 Składniki:

2 duże jogurty greckie (400 g)
2 budynie waniliowe( bez cukru)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszka manna
5 jajek 
szczypta soli
cukier waniliowy
1/4 szklanka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru


Sposób wykonania: 
 

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z żółtkami.
 Do masy dodać budynie, mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia - wymieszać i wlać olej. Następnie dodać jogurty i delikatnie wymieszać.
*
Można według gustu dodać rodzynek albo skórki pomarańczowej.
 




Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 170stopni przez 45-50 minut. 
Po upieczeniu zostawić na 15 minut w blaszce.
Piekłam w blaszce okrągłej i prostokatnej(wymiary okrągłej- 26cm, a prostokątna 40/25 cm). 

 Tutaj cienki spód z ciasta biszkoptowego z mąką ryżową.
  Tym razem zrobiłam ciasto biszkoptowe z maki bezglutenowej.
 

Na spód można pokruszyć biszkopty albo herbatniki. 
                                                   *



 Można ciasto polać czekoladą.


 
     Życzę pięknych jesiennych chwil przy pysznym jogurtowym serniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz