Obłędny w smaku sernik jogurtowy :-)
Ostatnio prawdziwym hitem w naszym domu jest sernik jogurtowy. Nic dziwnego, bo jest prawdziwą delicją rozpływającą się błogo w ustach. 💃
Ciasto jest proste w wykonaniu i jeszcze szybciej się go zjada.
Składniki:
2 duże jogurty greckie (400 g)
2 budynie waniliowe( bez cukru)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszka manna
5 jajek
szczypta soli
cukier waniliowy
1/4 szklanka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z żółtkami.
Do masy dodać budynie, mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia - wymieszać i wlać olej. Następnie dodać jogurty i delikatnie wymieszać.
*
Można według gustu dodać rodzynek albo skórki pomarańczowej.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 170stopni przez
45-50 minut.
Po upieczeniu zostawić na 15 minut w blaszce.
Piekłam w blaszce okrągłej i prostokatnej(wymiary okrągłej- 26cm, a prostokątna 40/25 cm).
Tutaj cienki spód z ciasta biszkoptowego z mąką ryżową.
Tym razem zrobiłam ciasto biszkoptowe z maki bezglutenowej.
Tym razem zrobiłam ciasto biszkoptowe z maki bezglutenowej.
Na spód można pokruszyć biszkopty albo herbatniki.
*
Można ciasto polać czekoladą.
Życzę pięknych jesiennych chwil przy pysznym jogurtowym serniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz