Czekałam na wizytę moich gości. Chciałam ich poczęstować ciastem z owocami. Na dodatek owoce zebrałam z mojego ogródka- cudownie obrodził porzeczkoagrest i wiśnie.
początek zbioru;-)
W poszukiwaniach czegoś nowego i oryginalnego trafiłam na blog gotujzkasia.pl i od razu zachwycił mnie przepis na "ciasto z porzeczkami". Troszkę je poprzerabiałam na własne potrzeby i upiekłam pychotkę;-)
Ciasto łatwe w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne.
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
Składniki na budyniową piankę:
- 2 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 opakowanie (35-40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 25 g oleju
używając budyniu z cukrem należy zmniejszyć ilość cukru ze 150 g do 110 g
Waniliowa kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 70 g masła
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 70 g masła
W jednej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z żółtkami+ śmietaną lub
jogurtem. Następnie je połączyć.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią ciasto(do upieczenia wybrałam okrągłą blaszkę 23cm; do pieczenia biszkoptów).
Ciasto docisnąć dłonią do dna i odstawić do lodówki na co najmniej 45 minut.
Po wyjęciu z lodówki schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piec przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Na wystudzonym cieście ułożyć owoce /w oryginalnym przepisie były porzeczki/ a ja do tego ciasta wybrałam wiśnie i porzeczkoagrest.
Pozostałe z ciasta białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ubijając, dodawać po łyżce cukier. Wsypać budyń i lekko wymieszać, po czym dodać olej i ponownie wymieszać. Masę przełożyć na
owoce, posypać
kruszonką(w oryginalnym przepisie było odwrotnie,czyli na podpieczony spód masa a na to owoce)
.
Kruszonka;
wymieszać ze sobą mąkę i cukry, a następnie polać to
roztopionym masłem. Składniki należy wymieszać i posypać nimi ciasto.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez 40 minut, aż kruszonka się przyrumieni.
szybko znikało z blaszki;-)
kilka porzeczek dla towarzystwa;-)
*
Kochani życzę Wam pięknego dnia...
"Na świecie nie ma nic piękniejszego od pobudzania ludzi do śmiechu"..
Marcel Achard
"W miłości pragniesz, by ci wierzono; w przyjaźni, by cię rozumiano".
Marcel Achard
Marcel Achard
Pięknie wygląda i pewnie równie cudnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda;-)
UsuńDziękuję Elunia, pozdrawiam.