Tak się zarzekałam; do sierpnia nic nie upiekę, żadnego ciasta...okazuje się, że łatwo powiedzieć,trudniej realizować;-)
Mieliśmy ochotę na ciasto murzynek,ale taki trochę odmieniony. Zajrzałam na bloga do Pani Beatki ihttp://niebonatalerzu.blogspot.com/ i zaświtał mi taki pomysł na ciacho;
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
4 jajka
1 i 1/2szklanki mąki
2/3 szklanki kaszy jaglanej
4łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek,orzechów
Kasza jaglana;sposób jej przygotowania jest fantastycznie opisany na blogu j/w przez Panią Beatkę;
*
W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao. Zdjąć z ognia, odlać1/3 szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia.
W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao. Zdjąć z ognia, odlać1/3 szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia.
Do zimnej masy
dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Utrzeć żółtka. Do żółtek dodajemy kaszę jaglaną. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki. Białka ubijamy na
sztywno i delikatnie połączyć. Przekładamy do blaszki/24cm i pieczemy w 175C ok.
30-40 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu murzynek przekroić na pół. Posmarować masą/ nasza ulubiona, to ubita śmietana+serek mascarpone. Na to można pokroić truskawki lub borówki. Przykryć drugą częścią ciasta, którą polewamy odstawioną polewą. Na wierzchu posypałam pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Jeśli w tym czasie łasuchom zajmiecie czas, to ciasto można odstawić na godzinę do lodówki;-) a po tym, to już można się delektować, bo to prawdziwa delicja.
ciasto przekrojone na połowę
krem
dużo truskawek;-)
i gotowe...
mniam,mniam......
SMACZNEGO I DO NASTĘPNEGO;-)
*
KOCHANI ŻYCZĘ MILUTKIEGO DNIA.
dobry kabaret lepszy od kawy;-)))
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.uYoQy7xd.dpuf
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.RI8vThEn.dpuf
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.RI8vThEn.dpuf
2/3
szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
2/3
szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
2/3
szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
- 2/3
szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.
- 2/3
szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.
- 2/3
szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru
Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.
Bardzo piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję;-)
UsuńPozdrawiam serdecznie.