Szukaj na tym blogu

czwartek, 3 lipca 2014

Delicja



Tak się zarzekałam; do sierpnia nic nie upiekę, żadnego ciasta...okazuje się, że łatwo powiedzieć,trudniej realizować;-) 
Mieliśmy ochotę na ciasto murzynek,ale taki trochę odmieniony.  Zajrzałam na bloga do Pani Beatki  ihttp://niebonatalerzu.blogspot.com/  i zaświtał mi  taki pomysł  na ciacho;

 1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
4 jajka
1 i 1/2szklanki mąki
2/3 szklanki kaszy jaglanej
4łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 garść rodzynek,orzechów
Kasza jaglana;sposób jej przygotowania jest fantastycznie opisany na blogu j/w przez Panią Beatkę;
*
W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao. Zdjąć z ognia, odlać1/3  szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. 
Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Utrzeć żółtka. Do żółtek dodajemy kaszę jaglaną. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie połączyć. Przekładamy do blaszki/24cm i pieczemy w 175C ok. 30-40 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu murzynek przekroić na pół. Posmarować masą/ nasza ulubiona, to ubita śmietana+serek mascarpone. Na to można pokroić truskawki lub borówki. Przykryć drugą częścią ciasta, którą polewamy  odstawioną polewą. Na wierzchu posypałam pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Jeśli  w tym czasie łasuchom zajmiecie czas, to ciasto można odstawić na godzinę do lodówki;-) a po tym, to już można się delektować, bo to prawdziwa delicja.

 ciasto przekrojone na połowę

 
 krem


 dużo truskawek;-)
 i gotowe...
mniam,mniam......
SMACZNEGO I DO NASTĘPNEGO;-)
*
KOCHANI ŻYCZĘ MILUTKIEGO DNIA.

dobry kabaret lepszy od kawy;-)))































































- 2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.uYoQy7xd.dpuf
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.RI8vThEn.dpuf
2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

na krem:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone 
- 3 łyżki cukru 
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej-z-kremem.html#more
2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

na krem:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone 
- 3 łyżki cukru 
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej-z-kremem.html#more
2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

na krem:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone 
- 3 łyżki cukru 
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej-z-kremem.html#more
2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

na krem:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone 
- 3 łyżki cukru 
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej-z-kremem.html#more
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

na krem:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone 
- 3 łyżki cukru 
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej-z-kremem.html#more
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

na krem:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone 
- 3 łyżki cukru 
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej-z-kremem.html#more
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 6 jajek
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej

na krem:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 g sera mascarpone 
- 3 łyżki cukru 
- 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej-z-kremem.html#more

2 komentarze: