Pierogi ruskie - hit babcinej kuchni ;-)
nadzienie: ciasto:
ok.50 dkg mąki/ Młyn Ludwikowice
80 dkg ziemniaków 1 żółtko
40 dkg twarogu ok.1 szklanka ciepłej wody
2 duże cebule 2 łyżki oleju
Ugotowane ziemniaki przestudzić,zemleć w maszynce razem z serem. Cebulę pokrajać w drobną kostkę,podsmażyć na oleju 3-4 łyżki ( ja używam do tego olej rzepakowy) na złoty kolor,dodać do zmielonej masy,wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto pierogowe, używam mąki Młyn Ludwikowice, bo akurat tą mam sprawdzoną,że z tej mąki ciasto zawsze wychodzi miękkie i elastyczne. Ulepić kulkę i przykryć ściereczka,żeby odpoczęło 10 minut. ( w tym czasie można wypić kawę :-))) po tym czasie rozwałkować, formować pierogi.Wkładać do wrzącej lekko osolonej wody,po wypłynięciu na wierzchu gotować 3-4 minuty. Podawać gorące, polane tłuszczem z cebulką i boczkiem lub śmietaną, czy też z kefirem.
Pychotka też, gdy są podsmażone na drugi dzień a najpyszniejsze wychodzę wtedy, gdy............... lepimy je razem z wnusią Olivią.
SMACZNEGOOOOOOOOOOOOOOOO !
Najnajlepsiejsza Babcia na świecie!!!!!!!
OdpowiedzUsuń