Szukaj na tym blogu

sobota, 8 czerwca 2013

                                           Pierogi ruskie - hit babcinej kuchni ;-)




  nadzienie:                                                  ciasto:
                                                                  ok.50 dkg mąki/ Młyn Ludwikowice
80 dkg ziemniaków                                  1 żółtko
40 dkg twarogu                                         ok.1 szklanka ciepłej wody
2 duże cebule                                            2 łyżki oleju  

Ugotowane ziemniaki przestudzić,zemleć w maszynce razem z serem. Cebulę pokrajać w drobną kostkę,podsmażyć na oleju  3-4 łyżki ( ja używam do tego olej rzepakowy) na złoty kolor,dodać do zmielonej masy,wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto pierogowe, używam mąki Młyn Ludwikowice, bo akurat tą mam sprawdzoną,że z tej mąki ciasto zawsze wychodzi miękkie i elastyczne. Ulepić kulkę i przykryć ściereczka,żeby odpoczęło 10 minut. ( w tym czasie można wypić kawę :-))) po tym czasie rozwałkować, formować pierogi.Wkładać do wrzącej lekko osolonej wody,po wypłynięciu na wierzchu gotować 3-4 minuty. Podawać gorące, polane tłuszczem z cebulką i boczkiem lub śmietaną, czy też z kefirem.
Pychotka też, gdy są podsmażone na drugi dzień  a  najpyszniejsze wychodzę  wtedy, gdy...............    lepimy   je  razem z wnusią Olivią.

                                         

                                                               

                                                  SMACZNEGOOOOOOOOOOOOOOOO !

1 komentarz: