Ciasto lekkie, puchowe jak chmurki latem. Do tego ciasta pasują każde owoce - świeże i mrożone. Przepis dostałam od siostry i piekłam je wielokrotnie, bo szybko się robi a jeszcze szybciej znika z talerza ;-)
Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce: świeże lub zamrożone (dałam 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni i 1/2 szklanki jagód)
Jajka utrzeć, pod koniec ucierania dodając
stopniowo cukier, ucierać ok.1 minuty. Wlewać
olej, cały czas ucierając. Dodać mąkę z proszkiem (przesianą), delikatnie wmieszać
do ciasta.
Ciasto robiłam w malakserze,wiec ucieranie w całości trwało ok. 3 minuty.
Ciasto robiłam w malakserze,wiec ucieranie w całości trwało ok. 3 minuty.
Ciasto
wlać do formy,(ta miała wymiary 25 x 25 cm). Można formę wyłożyć papierem, ale ja tym razem posmarowałam margaryną. Na wierzch wysypać owoce.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut (lub dłużej,
do tzw. suchego patyczka).
Smacznego - nawet nie zdążyłam powiedzieć ;-) chyba upiekę następne, może z czarną i czerwona porzeczką?
Mmmmmmniaaaaammmmm...!!!!!!!
OdpowiedzUsuń