Szukaj na tym blogu

piątek, 23 sierpnia 2013

Przepis na ciasto

                     Wyrwałam kartkę z kalendarza, a tam na odwrocie przepis na ciasto, tzn.bez okularów przeczytałam tylko PRZEPIS. Próbowałam dalej przeczytać go w całości bez okularów i wyszło to mniej więcej tak;

jabłka beszamelowe migdałowe                w okularach  tak; - jabłka faszerowane migdałami
34szklan ukranych, a urwanych ukrojonych   - 3/4szklanki obranych-pokrojonych
upranych migdałów      - uprażonych migdałów 
14 szklank burowego sikru    - 1/4 szklanki brązowego cukru
2łyżki wody    - 2łyżki miodu
12 łyżeczki starej skórki   - 1-2 łyżeczki startej skórki
czyterynowej   - cytrynowej
1łyżeczka świętego?   - 1łyżeczka świeżego
starego mibru     - startego imbiru
12szklank gęsiej smietasy 36 38 proc.    - 1/2szklanki gęstej śmietany( 36-proc)
4duże kawasowe jabłka    -4 duże,kwaskowe jabłka
1szklank oku jodłowego     -1szklanka soku jabłkowego
mało  - masło


Może kiedyś napisze tutaj jak bez okularów przeczytałam sposób wykonania,ale dzisiaj dla zainteresowanych poprawne wykonanie ;-)

Wymieszać migdały z cukrem,miodem,skórką cytrynową i imbirem. Dodaj śmietanę (możesz zastąpić serkiem mascarpone),odstaw na pół godziny. Co jakiś czas mieszaj,aby cukier się rozpuścił.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.Wydrąż i wyrzuć gniazda z jabłek.Każde jabłko płytko natnij dookoła w najszerszym miejscu (inaczej pęknie w trakcie pieczenia). Owoce ułóż w szklanym żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowaną masą orzechowo-śmietanową. Do naczynia wlej sok jabłkowy. Posmaruj masłem arkusz folii aluminiowej,luźno ułóż go na jabłkach stroną z masłem do dołu.Piecz około godziny,potem zdejmij folię i piecz jeszcze jakieś 20 minut.Podawaj gorące, z kwaśną śmietana lub jogurtem.

Moje czytanie przepisu bez okularów przypomniało mi świetny kabaret, w którym Stanisław Tym  czytał program telewizyjny.


                                

                                                                        ;-))))))))))))))))))))))))                           

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz