jabłka beszamelowe migdałowe w okularach tak; - jabłka faszerowane migdałami
34szklan ukranych, a urwanych ukrojonych - 3/4szklanki obranych-pokrojonych
upranych migdałów - uprażonych migdałów
14 szklank burowego sikru - 1/4 szklanki brązowego cukru
2łyżki wody - 2łyżki miodu
12 łyżeczki starej skórki - 1-2 łyżeczki startej skórki
czyterynowej - cytrynowej
1łyżeczka świętego? - 1łyżeczka świeżego
starego mibru - startego imbiru
12szklank gęsiej smietasy 36 38 proc. - 1/2szklanki gęstej śmietany( 36-proc)
4duże kawasowe jabłka -4 duże,kwaskowe jabłka
1szklank oku jodłowego -1szklanka soku jabłkowego
mało - masło
Może kiedyś napisze tutaj jak bez okularów przeczytałam sposób wykonania,ale dzisiaj dla zainteresowanych poprawne wykonanie ;-)
Wymieszać migdały z cukrem,miodem,skórką cytrynową i imbirem. Dodaj śmietanę (możesz zastąpić serkiem mascarpone),odstaw na pół godziny. Co jakiś czas mieszaj,aby cukier się rozpuścił.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.Wydrąż i wyrzuć gniazda z jabłek.Każde jabłko płytko natnij dookoła w najszerszym miejscu (inaczej pęknie w trakcie pieczenia). Owoce ułóż w szklanym żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowaną masą orzechowo-śmietanową. Do naczynia wlej sok jabłkowy. Posmaruj masłem arkusz folii aluminiowej,luźno ułóż go na jabłkach stroną z masłem do dołu.Piecz około godziny,potem zdejmij folię i piecz jeszcze jakieś 20 minut.Podawaj gorące, z kwaśną śmietana lub jogurtem.
Moje czytanie przepisu bez okularów przypomniało mi świetny kabaret, w którym Stanisław Tym czytał program telewizyjny.
;-))))))))))))))))))))))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz